Akdeniz Balıkları Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Akdeniz Balıkları Türleri ve Özellikleri

Akdeniz Balıkları

Akdeniz, lezzeti yönünden oldukça talep gören balıkların avlandığı bir bölgedir. Ilıman iklimi ve yüksek tuz oranı ile dünyanın en büyük iç denizlerinden biri olan Akdeniz, besleyici minerallerin azlığı nedeniyle "mavi çöl" olarak da bilinir. Ancak, bu denizde 90'dan fazla balık türü bulunmaktadır. Bunlar arasında özellikle Akya balığı, barbunya, çipura, levrek, lüfer, orfoz, papağan balığı ve sinarit öne çıkar.

Akya Balığı

Akya balığı, kuzu, leka, çıplak ve iskender balığı olarak da bilinir. Bu tür, genellikle 50-100 cm arasında olup, maksimum 180 cm ve 60 kg'a kadar büyüyebilir. Küçük sürüler halinde kıyıya yakın bölgelerde yaşarlar ve kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenirler. Çevresindeki diğer balık türlerini tüketme eğiliminde olduklarından, aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altındadır.

Barbunya Balığı

Barbunya balığı, sıcak ve ılıman suların sahile yakın kumluk ve çamurluk bölgelerinde, 300 metreye varan derinliklerde sürü halinde yaşar. Boyları genellikle 12-15 cm arasında olup, maksimum 40 cm'ye kadar büyüyebilir. Lezzeti ile bilinen bu balık, ekonomik değeri yüksek bir türdür.

Çipura Balığı

Çipura balığı, hem tuzlu hem de tatlı sularda yaşayabilir ve balık çiftliklerinde de üretilir. Yaz aylarında sığ sularda, kış aylarında ise 35-40 metre derinliklerde bulunurlar. Kuvvetli çene yapıları sayesinde küçük balık ve kabukluları kolayca tüketirler. Ortalama 25-30 cm boyunda olup, ekonomik değeri yüksek bir balıktır.

Levrek Balığı

Levrek balığı, denizlerde ve acı su bölgelerinde yaşar. Ilıman iklimin sığ bölgelerini tercih ederler ve genellikle yerli sayılırlar. Gençken gruplar halinde, daha sonra ise tek başına yaşarlar. Ortalama 50-60 cm boyunda ve 12-25 kg ağırlığındadırlar. Üremesi ve tüketimi oldukça fazladır. Eti çok lezzetli olup, tüketim tercihleri arasında başta gelirler.

Lüfer Balığı

Lüfer balığı, füze biçimindeki vücudu ve pullarla kaplı göçmen balıklar arasında bilinirler. Soğuk bölgelerde yaşayanlarının tadı, yağ oranı yüksek olduğu için daha lezzetlidir. Ilıman bölgelerde yaşayanlarının tadı farklılık gösterebilir. Eylül ve Ocak ayları arasında tüketimi yaygındır.

Orfoz Balığı

Orfoz balığı, kalın pullu derili, yandan yassı ve büyük başlı bir balıktır. Kenarlarında ve sırtında sarımsı ve yeşil lekeler bulunur. Solungaç kapakları açık ve dikenli, kuyruğu yuvarlaktır. 100 metre derinliklerde ve kayalıklarda yaşar. Ortalama boyu 60 cm, kilosu ise 15 kg'a ulaşabilir. 60 yıla kadar yaşayabilir ve yaşamı boyunca kilosu artar.

Papağan Balığı

Papağan balığı, Akdeniz'in doğusunda bulunan ve Iskaroz balığı adıyla da bilinen bir balıktır. Sıcak suların bitkisi bol, taşlık ve sığ bölgelerinde yaşarlar. Yaz aylarında ürerler ve yosun ile beslenirler. Ticareti düşük olduğu için az bilinen bir balık türüdür. Eti sert ancak lezzetlidir. Farklı renk ve güzelliği bulunan Papağan balığı, ekolojik açıdan korunmalıdır.

Sinarit Balığı

Sinarit balığı, 10-15 kg'a ulaşabilen ve 1-1.5 metreye kadar büyüyebilen bir balık türüdür. Tüm kabukluları rahatça tüketebilir. Çok güçlü bir çene yapısına sahiptir. Yumuşakçalar, mürekkep balığı ve küçük balıklarla beslenirler. Yaz aylarında kıyıların kayalık bölgelerinde, kış aylarında ise 300 metreyi bulan derinliklerde yaşarlar. İlkbaharda üreme dönemine girerler ve sürüler halinde yaşarlar. Ender avlanan ve eti lezzetli bir balık olduğu için oldukça kıymetlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fener Balığı Türleri ve Özellikleri

Fener Balığı Türleri ve Özellikleri

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Balıkta Bulunan Vitaminler Nelerdir?

Balıkta Bulunan Vitaminler Nelerdir?