Akdeniz Balıkları Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Akdeniz Balıkları Türleri ve Özellikleri

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyük iç denizidir. Akıntı fazla olduğu için dip oksijeni diğer denizlere göre fazladır. Ancak besleyici minerallerin az oluşundan dolayı Akdeniz 'mavi çöl' olarak da bilinir. Buna rağmen 90'dan fazla balık çeşidi vardır. Başlıcaları; Akya balığı, barbunya balığı, çipura, levrek, lüfer, orfoz, papağan balığı ve sinarit olarak bilinir.

Akya Balığı: Kuzu, leka, çıplak, iskender balığı olarak da isimlendirilen bu balık 50-100 cm aralığında en çok 180 cm bulabilen 60 kg'ı geçmeyen lezzetli balıklardandır. Dipte kıyıya yakın küçük sürüler halinde yaşarlar ve kabuklular, yumuşakçalar, küçük balıklarla beslenirler. Çevresindeki diğer balık türlerini yok edecek şekilde tüketen bu balıklar avı çok yapıldığından nesli tükenmek üzeredir.

Barbunya Balığı: Sıcak ve ılıman suların sahile yakın kumluk ve çamurluk bölümlerinin 300 metreye varan derinliklerinde sürü halinde yaşarlar. Yaklaşık 12-15 cm boyunda olup çok fazla büyümez maksimum 40 cm'ye kadar çıkabilir. Çok lezzetli ve avı fazla olduğundan ekonomiye desteği yüksek bir balıktır.

Çipura Balığı: Denizde küçük sürüler halinde yaşarlar. Bu balıklar tuzlu suda olduğu gibi tatlı suda da yaşayabilirler. Balık çiftliklerinde üretimi yapılmaktadır. Yaz aylarında sığlarda, kış aylarında 35-40 metre derinliklerde yaşarlar. Kuvvetli çene yapısı sayesinde küçük balık ve kabukluları zorlanmadan yiyebilir. Çok lezzetli olduğundan tüketimi yüksektir. Ortalama 25-30 cm arasında boyu vardır. Ekonomik yönden önemli bir çeşittir.

Levrek Balığı: Denizlerde ve acı su bölgelerinde yaşar. Ilıman iklimin sığ bölgeleri tercihleridir. Gezgin olmadıklarından yerli sayılabilirler. Gençken gruplar halinde yaşayan daha sonra tek yaşayan bu balıkların 12'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Yuvalanma yeri olarak genelde karanlık yerleri seçerler. Kaya oyukları batıklar onlar için mükemmel yaşam yerleridir. Ortalama 50-60 cm boyunda 12-25 kg ağırlığında olurlar. Üremesi fazla olduğu gibi tüketimi de oldukça yüksektir. 20 yaşına kadar yaşayabilirler. Eti çok lezzetlidir, tüketim tercihleri arasında başta gelirler.

Lüfer Balığı: Füze biçimindeki vücudu pullarla kaplı göçmen balıklar arasında bilinirler. Soğuk bölgelerde yaşayanlarının tadı yağ oranı yüksek olduğundan daha lezzetlidir. Ilıman bölgelerde yaşayanlarının tadı değişik olabilir. Eylül ve Ocak ayları tüketimi olur.

Orfoz Balığı: Kalın pullu derili, yandan yassı büyük baş ve ağzı olan balıktır. Kenarlarında ve sırtında yaşarken görülen ve ölünce kaybolan sarımsı ve yeşil lekeler ve bantları bulunur. Solungaç kapakları açık ve dikenli, kuyruğu yuvarlak bir balıktır. 100 metre derinliklerde ve kayalıklarda yaşar. Ortalama boyu 60 cm kilosu ise 15 bulur. 60 yıla kadar yaşayabilir ve yaşamı boyunca kilosu artar.

Papağan Balığı: Akdeniz'in doğusunda bulunan ve Iskaroz balığı adıyla da bilinen balıktır. Sıcak suların bitkisi bol, taşlık ve sığ bölümlerinde yaşarlar. Yaz aylarında ürerler ve yosun ile beslenirler. Ticareti düşük olduğundan az bilinen bir balık türüdür. Eti sert ancak lezzetlidir. Farklı renk ve güzelliği bulunan Papağan Balığı ekolojik yönden korunmalıdır.

Sinarit Balığı: !0-15 kiloyu bulan ve 1-1.5 metreye kadar büyüyebilen balık türüdür. Tüm kabukluları rahatça tüketebilir. Çok güçlü bir çene yapısı vardır. Yumuşakçalar, mürekkep balığı ve küçük balıklarla beslenirler. Yaz aylarında kıyıların kayalık bölgelerinde kış aylarında ise 300 metreyi bulan derinliklerde yaşarlar. İlk baharda üreme dönemine girerler ve sürüler halinde yaşarlar. Ender avlanan ve eti lezzetli bir balık olduğundan oldukça kıymetlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklere Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Balon Balığı Türleri ve Özellikleri

Balon Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri

Aslan Balığı Türleri ve Özellikleri

Aslan Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Gümüş Balığı Türleri ve Özellikleri

Gümüş Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Ağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Ağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kılıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Kılıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Et Balık Kurumu

Et Balık Kurumu

Ay Balığı Türleri ve Özellikleri

Ay Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Balık Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Balık Unu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Unu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Sırtı Nasıl Yapılır?

Balık Sırtı Nasıl Yapılır?

Balık Avı Nasıl Yapılır?

Balık Avı Nasıl Yapılır?

Panga Balığı Türleri ve Özellikleri

Panga Balığı Türleri ve Özellikleri

Akdeniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Akdeniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Fırında Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Çay Balığı Türleri ve Özellikleri

Çay Balığı Türleri ve Özellikleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Çeşitleri Nelerdir?

Balık Çeşitleri Nelerdir?

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Fener Balığı Türleri ve Özellikleri

Fener Balığı Türleri ve Özellikleri

Mürekkep Balığı Türleri ve Özellikleri

Mürekkep Balığı Türleri ve Özellikleri

Sardalya Balığı Türleri ve Özellikleri

Sardalya Balığı Türleri ve Özellikleri