Sardalya Balığı Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Sardalya Balığı Türleri ve Özellikleri

Sardalya balığı, yuvarlak bir vücuda sahip, yan tarafları biraz basık duran, vücudunun yanlarında ve arkasında siyah benekler bulunan bir balık türüdür. Üst bölgesi yeşilimsi, kenarlar gümüş beyaz renktedir. Vücutları hemen dökülebilen pullarla kaplıdır. Oldukça lezzetli bir balık olan sardalya balığı, hamsi ile yakın tada sahiptir. Bu balık, balık yağı ve balık unu elde etmede de kullanılmaktadır. Bunun dışında konserve olarak da yenilebilir. Bu özelliği ile ülkemizde konservecilikte önemli bir geçim kaynağı olarak bilinir. Pilaki, buğulama, fırında ya da ızgarada pişirim gibi birçok yemek çeşidi ile karşımıza çıkmaktadır. Fakat tadı dolayısıyla biraz pahalı bir balık türüdür.

Sardalya Balığı Nerede Nasıl Yaşar?

Sardalya balığı, hamsigiller adı verilen gruptandır. Genellikle Akdeniz ve Marmara bölgesinde, Kuzey Denizinde, ayrıca Atlas Okyanusunda bulunurlar. Füze şeklini andıran vücut tipleri ile sürüler halinde yaşarlar. Açık denizleri seven bu canlılar kış mevsiminde daha çok derinlere girerler. Dişleri bulunmadığı için planktonlarla beslenebilirler. Boyları ortalama olarak 15-25 cm civarında olan bu balıklar bir seferde yaklaşık 20000 adet yumurta bırakırlar. Üreme zamanları ise Ocak, Kasım ve Aralık ayı dışındaki tüm aylardır. Yılda birkaç kez üreme yapabilirler.

Ülkemizde Kuzey Ege'de bolca bulunur. Bunun dışında Karadeniz, Marmara ve Çanakkale Boğazı bölgelerinde de bulunmaktadır. En lezzetli olduğu mevsim Temmuz ve Ekim ayları arasıdır. Bu mevsim dışında da oldukça bol bulunur fakat aynı lezzette olması mümkün değildir.

Sardalya Balığının Faydaları Nelerdir?
  • Kalsiyum deposu olarak bilinen sardalya, kemik ve diş sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Sık sık tüketmek kalsiyum eksikliğini gidermektedir.
  • Oldukça fazla protein içeren ve sağlıklı yağ bulunduran sardalya balığı, kan şekeri emilimini yavaşlatarak, kan şekeri seviyesini korumaya yardımcı olur.
  • Sardalya balığı başlı başına bir protein deposudur. 85 gr sardalya içinde 23 gr protein yer almaktadır.
  • Sardalya balığı, B12 ve D vitamini, selenyum ve kalsiyum içeren oldukça faydalı bir mineral ve vitamin kaynağıdır.
  • Omega 3 asitleri, kaygı ve depresyon sorunlarına oldukça faydalıdır. Sardalya balığı içinde de bolca bulunan omega 3 asitleri sayesinde ruhsal sıkıntıların çözümü kolaylaşabilir.
  • Vücudu iltihap oluşumundan koruyan yağ asitleri bu balıkta bulunduğu için oldukça önemli bir balıktır.
  • Aşırı protein ve yağ bulundurduğu için kişiyi oldukça uzun süre tok tutar ve iştahınızı da kilonuzu da frenlemeye yardımcı olur.
  • Az bir oranda toksin madde içerdiği için, oldukça temiz bir balık türüdür.
  • Içinde bol miktarda omega 3 bulunduğu için, düzenli tüketilirse kolesterol ve kan basıncını düşürerek kan pıhtılaşmasını önler.
  • Sardalya balığını düzenli tüketmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bağışıklık hücrelerini arttırır.
  • Sardalya yağı, cilt için önemli ve gerekli bir yağdır.
  • Yine sardalya içindeki omega 3 yağ asidi kalp hastalıklarını önemli oranda azaltabilmektedir.
  • Bakır açısından zengin olması sebebi ile de vücuda faydalıdır.
  • Kalori değeri düşük olmasına karşın besin değeri oldukça yüksektir.
  • Sardalya tüketimi, ileri yaşlarda ortaya çıkan görme bozukluklarına karşı da oldukça faydalıdır.
  • Sardalya balığı yağı beyin için çok faydalı bir besin olarak bilinir.
  • İnsulin direncini azalttığı bilinen sardalya balığı şeker hastaları için daha kıymetlidir.
  • Kalsiyum ve D vitamini kanser hücrelerini önlemektedir. Sardalya balığında bolca bulunan bu vitaminler sayesinde kanser riski de azalmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Balık Yağı Hapı Faydaları ve Kullanımı

Balık Yağı Hapı Faydaları ve Kullanımı

Sardalya Balığı Türleri ve Özellikleri

Sardalya Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Oltası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Oltası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Dip Balıkları Türleri ve Özellikleri

Dip Balıkları Türleri ve Özellikleri

Güncel

Aslan Balığı Türleri ve Özellikleri

Aslan Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

Çupra Balığı Türleri ve Özellikleri

Çupra Balığı Türleri ve Özellikleri

Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri

Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Bakımı Nasıl Yapılır?

Balık Bakımı Nasıl Yapılır?

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Balık Yağının Zararları Nelerdir?

Balık Yağının Zararları Nelerdir?

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Et Balık Kurumu

Et Balık Kurumu

Yılan Balığı Türleri ve Özellikleri

Yılan Balığı Türleri ve Özellikleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

Beta Balığı Türleri ve Özellikleri

Beta Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Kalori?

Balık Kalori?

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Çay Balığı Türleri ve Özellikleri

Çay Balığı Türleri ve Özellikleri