Levrek Balığı Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Levrek Balığı Türleri ve Özellikleri

Levrek balığı; Moronidae familyasını oluşturan ılık ve soğuk denizlerde yaşayan balık çeşitlerinden biridir levrek balığı. Vücudu fusiform şeklinde derisinin üzerinde iri pulları olan sırtı koyu kursun karnı ise gümüş renginde bir balıktır. Derisi küçük kara beneklidir ve bu özelliğinden dolayı alabalığa benzetilir. Dillerinin üzerinde keskin ve yırtıcı dişleri bulunmaktadır. Boyları 40 ile 100 cm arasında uzayabildiği gibi kiloları da en fazla 8 veya 10 kiloya kadar çıkabilir. Levrek balığı Türkiye'de Karadeniz, Akdeniz ve Marmara'da yaşamaktadırlar. Levrek balığının eti yağsız ve çok lezzetlidir. Ayrıca taze olarak tüketilmelidir. Son bahar sırasında ırmak yataklarında toplu halde ürerler. Kara denizde dere yataklarında kış aylarında, Akdeniz de nisan, mayıs, ayları arasında ürerler.

Levrek balığı Karadeniz, Ege ve Akdeniz de balık çiftlikleri kurularak yumurtadan pazar tezgâhlarına kadar üretimi yapılmaktadır. Levrek üretiminin büyük bir kısmı yurt dışına ihraç edilmektedir. Levrekler etçil ve yırtıcı balıklardandır. Karides, küçük balık, yengeç ve kurtlarla beslenirler. Denizlerde yalayan levrekler üreme zamanında yağsız dırlar ve fazla lezzetli olmazlar fakat çiftlik levrekleri her mevsim ve her dönem yağlıdır.

Levrek balığının faydaları nelerdir?

Levrek balığı içerisinde bulunan vitamin ve mineral bileşikler nedeniyle insan sağlığına oldukça faydalı bir balık çeşididir. Yediden yetmişe herkes için oldukça faydalıdır. Kolesterolü dengeler, kalp damar sağlığını düzene koyar ayrıca zihni kuvvetlendirir. Gelişim çağında olan bütün çocuklar için tam bir vitamin ve mineral deposudur. Çocuklarımızın boyu uzatır hem beden hem de zihinsel gelişiminde oldukça faydaları bulunmaktadır. Ayrıca levrek balığı vücudun sağlık yapısını koruduğu gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Levrek balığı yaşlanmayı geciktirir ayrıca tam bir diyet yemeğidir. Ayrıca içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücudun dışarıdan gelen mikroplara karşı savaş aşmasını sağlar.

Levrek balığı içerisinde bulunan vitamin ve mineral bileşikleri

Levrek balığının içerisinde bol miktarda Kalsiyum, protein, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, selenyum, çinko ve omega vitaminleri bulunmaktadır. Özellikle omega 3, omega 6 yönünden oldukça zengin bir balıktır. Ayrıca A vitamini B1-B2-B3-B4-B5-B5 B7-B8-B9 ve B12 Yönünden de fazlasıyla zengindir. D vitamini deposu olarak da bilinen levrek balığı insan sağlığı için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerisinde barındırmaktadır.

Levrek balığı en sağlıklı nasıl pişirilir ve nasıl lezzetli olur?

Bütün balık çeşitlerinde olduğu gibi levrek balığınıda yağda kızartmaktan kaçınmalıyız. Ayrıca Buğulama veya fırında yağsız kızartma şeklinde pişirildiğinde oldukça sağlıklı ve lezzetli olmaktadır. Bunun yanı sıra en lezzetli levrek balığı güveç tavalarda ızgarada ve taş fırınlarda pişirilmektedir. Hem yağsız hem de lezzetli olacaktır. Benim önerim Levrek balığını terbiye sosu hazırlayıp terbiye edip mısır ununa bulayıp fırında pişirmek veya terbiye sosu ile toprak güvece koyup taş fırında pişirmek, bu şekilde hazırlanmış levrek balığının lezzetine doyum olmaz. Levreğin bunca faydalarını ve özelliklerini yazdıktan sonra sizlere tavsiyem imkânlar elverdiği sürece sıklıkla balık tüketmeniz gerektiğidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mürekkep Balığı Türleri ve Özellikleri

Mürekkep Balığı Türleri ve Özellikleri

Karagöz Balığı Türleri ve Özellikleri

Karagöz Balığı Türleri ve Özellikleri

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Lagos Balığı Türleri ve Özellikleri

Lagos Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kemikli Balıklar Türleri ve Özellikleri

Kemikli Balıklar Türleri ve Özellikleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kılıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Kılıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri Nelerdir?

Balık Türleri Nelerdir?

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri

Gümüş Balığı Türleri ve Özellikleri

Gümüş Balığı Türleri ve Özellikleri

Palyaço Balığı Türleri ve Özellikleri

Palyaço Balığı Türleri ve Özellikleri

Çay Balığı Türleri ve Özellikleri

Çay Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Nasıl Tutulur?

Balık Nasıl Tutulur?

Köpek Balığı Türleri ve Özellikleri

Köpek Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Gözü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Balık Gözü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ala Balık Türleri ve Özellikleri

Ala Balık Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Balık Kılçığı Nasıl Uygulanır?

Balık Kılçığı Nasıl Uygulanır?

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaya Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaya Balığı Türleri ve Özellikleri