Gelincik Balığı: Gelincik balığı, bilimsel adıyla Gadiformes Gadidae, Gadidae familyasının bir üyesidir. Vücudunun ön tarafı yuvarlak olup, kuyruk tarafı ise yandan yassıdır. Vücudu ufak pullarla kaplı olan gelincik balığının iki adet sırt yüzgeci bulunur; bu yüzgeçlerden ilki daha az gelişmiştir. Çenesinin alt kısmında iki adet kısa bıyığı bulunur ve üst çenesi alt çenesinden daha uzundur. Gelincik balığı, mezgit balığı ve bakalyaro gibi diğer Gadidae familyasından balıklarla akrabadır. Yaklaşık olarak 20 ile 40 santimetre uzunluğunda olup, deri yüzeyi oldukça kaygandır. Gelincik Balığının Özellikleri Nelerdir? Gelincik balığı, sıcak ve ılıman sularda, taşlık diplerde ve sahil yakınlarında yaşamını sürdüren bir balık türüdür. Oldukça hareketli, yırtıcı ve saldırgan özelliklere sahiptir. Genellikle ocak ayından aralık ayına kadar, yani sonbahar aylarında üreme dönemini gerçekleştirir. Etinin çok lezzetli olması sebebiyle ekonomik değeri yüksektir. Gelincik balığının uzunluğu en fazla 75 cm olup, ortalama uzunluğu 35 ile 45 cm arasında değişir. Bu balık türü adını, karada yaşayan gelincik adlı hayvana benzediği ve karakter özelliklerinin de bu hayvan gibi yırtıcı olmasından dolayı almıştır. Gelincik balığının karada yaşayan gelincik hayvanıyla aynı olan bir diğer özelliği ise avını gece yakalıyor olmasıdır. Yaşam Alanları ve Fiziksel Özellikler Gelincik balığı, ülkemizde özellikle Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Karadeniz'in boğazımıza yakın olan sahil kesimlerinde, kayalık ve çakıllık diplerde yaşar. Gövdesi füze şeklinde olup, kuyruk kısmına doğru çok az yassıdır. Karnı yuvarlak olup dış tarafa doğru hafif çıkıntılıdır. Sırt kısmı koyu kahverengindedir ve yan kısımları ise açık kahverengi ile koyu sarı arasında değişir. Yan kısımlarında ve sırtında siyah ile gri benekler bulunur. Karın kısmı sarıya çalan krem rengindedir. Gövde kısmı kafa kısmına göre daha büyüktür, bu yapısı sebebiyle yüz kısmı çirkindir ve yüzünde vahşi bir ifade taşır. Çenesinde ise çok keskin dişlere sahiptir. Yüzgeç kısımlarında batıcı dikenler bulunmamaktadır ve pulları çok küçük olup gövdesine iyice intibak etmiştir. Ekonomik ve Kültürel Önemi Gelincik balığının çakal eriği kullanılarak yapılan yemeği, Museviler tarafından makbul sayılan yemekler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra, bu balık türünün Türkiye'de sadece bazı usta balıkçılar tarafından yapılan sepet yapımı da oldukça zor bir iştir. |