Dip Balıkları Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Dip Balıkları Türleri ve Özellikleri

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır metallerden ötürü çok ağır metaller taşımasına sebep olmuştur. Denizlere kadar uzanan ve bir pislik yığını olan, çöplerin, zehirli atıkların ve kanalizasyonların içeriğinde pis suların neden olduğu en büyük sorun deniz canlılarını birebir etkilemesidir. Bu sorun insanlardan başlayıp yine insanları vuran ve tehdit eden bir durumdur. Birçok Uzman dip balıklarının bu bahsettiğimiz atıklardan dolayı yenemez hale geldiğini ve yüzey balıklarının tüketilmesi gerektiğini halka duyurmuş olsalar da insanlar dip balıklarının eski lezzeti varmış gibi halen rağbet göstermesini engellemiyor.


Dip balıkları içerisinde en çok tüketilenler

  • Levrek,
  • Barbun,
  • Kefal,
  • Mezgit,
  • Kalkan
  • Berlam,
  • Lüfer,
  • Çipura balıklarıdır. Her ne kadar lezzetli ve yemesi güzel balıklar olsa da içerilerindeki ağır metallerden dolayı sürekli tüketildiklerinde insanlarda ciddi sağlık problemlerini de beraberlerinde getiriyorlar.
Dip balıklarını, çok tüketen kişilerde özellikle cıva, kadmiyum ve kurşun metalleri çok yüksek düzeyde çıkıyor. Özellikle Türkiye'de Marmara ve İstanbul Boğazının diplerindeki bu dip balıklarının yenmemesi çok önemlidir. Çünkü dört tarafı sanayi ve endüstriyel birçok fabrikalardan ve yerleşim alanlarından oluşan bu bölge tam bir metal yığını gibidir. Burada yetişen ve tutulan balıkların insanlara yararından çok zararı vardır. Dip balıklarını, çok sık tüketen insanlarda ağır metaller çıkması dışında belirgin bir şekilde oluşan bazı rahatsızlıklar gözlemlenmiştir.


Bu rahatsızlıkların başında

  • Ağır böbrek hasarları,
  • Şiddetli karın ağrıları,
  • Sinir sistemi bozuklukları,
  • Kemik erimesi,
  • Çocuklarda otizm belirtileri gözlenmektedir.
Normalde dip balıklarının besin değerleri çok yüksek ve alınması gerek besinlerle doludur. Fakat abartılı tüketimleri yine biz insanların denizlere akıttığı ağır metaller yüzünden zararlı hale gelmiştir. Bu tür dip balıklarının çok seyrek tüketilerek vücuda yararlı hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Deniz suyuna analiz yaparak denizdeki metal oranının düşük olduğu belirlenir bunun en büyük sebebi de denizde bulunan ve dipler yaşayan balıkların bütün fazla materyalleri beslenme yolu ile kendilerinde toplamalarıdır. Belli bir miktara kadar kendini temizleyen denizlerin bir süre sonra artık limiti aşması yüzünden kirlendiğini neredeyse tüm insanlık biliyor. Deniz dibindeki çökeltilerin atılan zehirli ve pis atıkların oluşturduğu bir çözelti olduğunu tüm deniz bilim insanları dile getiriyorken dipte yaşayan balıkların bu çözeltilerden beslendiğini ve bu atıkların denizlere boşaltılarak yeniden balıklar aracılığı ile bize geri döndüğünü dile getirmişlerdir.

Özellikle körfez olan alanlardaki iç deniz türü denizlerde daha çok görülen bu atıkları denize dökme işlemi açık denizlerdeki dip balıklarına nazaran daha ağır metaller ile beslenirler. Sanayi türü yerlerin atık sularını arıtma mekanizmaları ile denize dökmeleri gerekiyor ama bu onunun denetim kısmının ne kadar işlediği kimse tarafından garanti altına alınamamaktadır. Bu araştırmaların ışığında eskiden denizden babam çıksa ata sözünü artık kullanamıyor olmamız en güzel örneğidir. Artık denizlerden balık tüketmek istediğimizde korkarak ya da tereddütler ile beslenmek zorundayız.

Deniz yolu ile Dip balıklarına, balıklardan da bizlere geçen bu ağır metaller maalesef insan vücudundan o kadarda çabuk atılamıyor. Sadece civanın vücutta olması gerekenden fazlasının atılma süresi neredeyse seksen günü bulmaktadır. Bu sebepten ötürü de kişinin organ sağlığını tehdit etmektedir.


Aşırı miktarda vücuda dip balıkları ile alınan materyallerin insan vücuduna zararları nelerdir?

  • Kurşun: Böbreklerde, beyinde, erkek üreme organlarında hasara, anemiye, kan basında düşüşe, kadınlarda düşük tehlikesine, çocuklarda ise davranış ve öğrenme bozukluklarına yani otizme sebep olmaktadır.
  • Kadmiyum: Kemik kırılmalarına, ishale, karın ağrıları ve kusmaya, bağışıklık sisteminin çökmesine, üreme bozukluklarına, psikolojik rahatsızlıklara ve merkezi sinir sisteminde hasara neden olur.
  • Cıva: Özellikle beyin fonksiyonlarına zarar verir ve sinir sistemi rahatsızlıklarına, DNA ve kromozomları etkileyerek bozulmasına sebep olur. Bunun dışında alerjik reaksiyonların artmasına, yorgunluğa deri isiliklerine bağ ağrılarına ve erkeklerde sperm hücrelerini öldürücü etkisi vardır. Gebelikte bebeklerin sakat veya özürlü doğma riskini yükseltir.
Hamilelik döneminde anneye ve bebeğe yaşatacağı sorunlar düşünüldüğünde gebelik dönemi boyunca dip balıklarından uzak durulmalıdır. Bebeğiniz sağlıklı dünyaya getirmek isterken dip balıklarında bulunan ağır metalleri çok sık dip balığı tüketerek tam tersi bir durum ile karşı karşıya kalmamak için hekiminiz ile beslenme ile ilgili takip halinde olmanızda fayda vardır.

Dip Balıkları Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Balık İsimleri Nelerdir?

Balık İsimleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yılan Balığı Türleri ve Özellikleri

Yılan Balığı Türleri ve Özellikleri

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Türleri ve Özellikleri

Somon Balığı Türleri ve Özellikleri

Gümüş Balığı Türleri ve Özellikleri

Gümüş Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Avı Nasıl Yapılır?

Balık Avı Nasıl Yapılır?

Güncel

Balık Türleri Nelerdir?

Balık Türleri Nelerdir?

Güncel

Misina Balık Türleri ve Özellikleri

Misina Balık Türleri ve Özellikleri

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Papağan Balığı Türleri ve Özellikleri

Papağan Balığı Türleri ve Özellikleri

Fırında Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Su Balıkları Nelerdir?

Tatlı Su Balıkları Nelerdir?

Mürekkep Balığı Türleri ve Özellikleri

Mürekkep Balığı Türleri ve Özellikleri

Mürekkep Balığı: Kafadanbacaklılar sınıfının üyelerinden on kollular gurubuna dâhil olan mürekkep balığı, tuzlu suda yaşamakta olan bir yumuşakçadır.Mürekkep Ba[...]

Balık Gözü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Balık Gözü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Balık gözü, Balıklar neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları sayesinde solunum yapan, yürekleri çift gözlü, soğuk kanlı, genellikle yumurta yolu ile üreyen, omu[...]

Süs Balıkları Türleri ve Özellikleri

Süs Balıkları Türleri ve Özellikleri

Süs Balıkları, Dünyada ilk yaşamın denizlerde başladığı düşünüldüğünde, yüzde yetmişi denizlerle kaplı Dünya'mızda balık çeşitliliği oldukça fazladır. B[...]

Koi Balığı Türleri ve Özellikleri

Koi Balığı Türleri ve Özellikleri

Koi Balığı, Büyük akvaryumlarda ve havuzlarda yaşayabilen koi balığının atalarının sazan balığı olduğu söylenmektedir. Çok fazla renk ve desende olabilen koi bal�[...]

Akvaryum Balıkları Türleri ve Özellikleri

Akvaryum Balıkları Türleri ve Özellikleri

Akvaryum Balıkları, akvaryumda beslenen balıklar tatlı su balıkları grubuna girse de her tatlı su balığı akvaryumda beslenemez. Akvaryumda beslenecek balıklar için iyi [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6