Balık Pişirme Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Balık Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Balık pişirme, yöntemleri lezzetli bir balık yemenize yardımcı olacaktır. Balığın türüne, zamanına ve tercihinize göre uygun balık pişirme yöntemini tercih etmeniz gerekir. En lezzetli, sağlıklı balık pişirme ızgarada olur. Ancak her balıkta ızgara olmaz. Bu yüzden pişireceğiniz balığa uygun pişirme yöntemini tercih etmelisiniz. Öncelikle balıkları her zaman taze almalısınız. Evinize geldiğinizde ya da balıkçınızda balığı mutlaka temizletmelisiniz. Balığı mümkünse hiç bekletmeden aynı günde pişirmeli ve tüketmelisiniz. En iyi sonucu bu şekilde alabilirsiniz. Eğer balığı hemen pişiremeyecekseniz, buzdolabında uygun koşullarda saklamalısınız. Balık bir süre bekleyecekse, kesinlikle tuzlamamalısınız. Bu hem balığın besin değerine hem de lezzetine olumsuz etki yapacaktır. İsterseniz balığı pişirme sırasında tuzlayabilir ya da yerken tuzlayabilirsiniz. Balığın pişme süresi kısa olduğundan, hangi balık pişirme yöntemini kullanırsanız kullanın süreyi kısa tutmalısınız. Çok pişmiş bir balığı zevkle yiyeceğinizi düşünmeyin. Bütün özelliğini kaybedecektir. Nasıl et pişirirken eti mühürleme yapıyoruz, lezzeti içinde kalsın diye. Balık pişirme sırasında da süreyi mutlaka kısa tutmalısınız. Özellikle ızgara ve kızartma yöntemlerinde buna dikkat etmelisiniz.

Balık pişirme yöntemleri nelerdir?

Haşlama: bu balık pişirme yöntemi buğulama olarak da bilinir. Her balığı buğulama yapamazsınız. Haşlama olarak pişireceğiniz balıklar arasında hamsi, sardalya, levrek, lüfer gibi balıklar vardır. Bu şekilde pişirilen balığın hazmı oldukça kolaydır. Balıklar oldukça da lezzetli olur. Buğulama yaparken suyu az miktarda kullanmak gerekir. Balığın kokusunu azaltmak içinde defne yaprağı kullanabilirsiniz.

Yağda kızartma: bu yöntemle balık pişirme evlerde tercih edilenler arasındadır. Burada dikkat edilmesi gerekenler tavadaki yağın iyice kızması ve balığın bu şekilde kızartılmasıdır. Balığı kızmamış yağa atarsanız, hemen yağı çeker, eti daha gevşek olur ve soluklaşır. Bu balığın sindirimini de zorlaştırır. Yağda kızartma yönteminde tercihen balığı mısır ununa bulayın. Eğer elinizin altında mısır unu yoksa normal buğday ununu tercih edebilirsiniz. Kızartma yağını her defasında yeni kullanmalısınız. Balıklar kızardıktan sonra isterseniz kâğıt peçete üzerine alınabilir. Bu fazla yağını almasına yardımcı olur. Balığı kızartırken, kızmış yağın içine yavaş yavaş dizin. Bu sayede yağın kızgınlığı korunmuş olur. Yağ bu esnada soğumaya vakit bulamaz. Kızarma sırasında tavayı hafif sallarsanız, balıklarda yapışmaz. Balıklar altın rengine döndüğünde pişmiş demektir. Gereğinden fzla pişerse balık kuruyacak ve lezzetsiz olacaktır.

Izgara yapma: Balık pişirme yöntemleri arasında en lezzetli sonucu böyle alabilirsiniz. Izgara yapacağınız balığı önceden biraz zeytinyağı ile yağlamalısınız. Balığın her iki tarafına bıçaklar çizikler atarsanız, içi istediğiniz gibi pişer. Balıklar oldukça hızlı piştiğinden ızgarada fazla tutmamak gerekir. Balığı dağıtmadan, derisi yanmadan orta ateşte pişirmelisiniz. Bu balığın tadını ve lezzetini kaybetmemesine neden olur. Izgara balık pişirme yönteminde balığın asla unlanmaması gerekir. Yağsız balıkları ızgara yöntemiyle pişirmemelisiniz. Balığın kılçıkları çıkmadığında, ızgarası daha lezzetli olur. Böyle pişirilen balıklar hemen sıcak yenmeli, hiç bekletilmemelidir. Izgara balık pişirme yöntemine uygun balıklar lüfer, çipura, levrek, palamut gibi yağlı balıklardır. Ayrıca hamsi, sardalya gibi balıkların yağlı olduğu kış döneminde de ızgarası yapılabilir.

Sebzelerle balık pişirme: Pilaki denilen balık pişirme yöntemidir. Balıkları böyle pişirmek için büyük olanları ve az kılçıklı olanları tercih etmelisiniz. Balıklar bu yöntemde az su ve yağla pişirilir. İster fırında ister ocağın üzerinde bu yöntemle balığı pişirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Balık Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri

Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Tatlı Su Balıkları Nelerdir?

Tatlı Su Balıkları Nelerdir?

Güncel

Süs Balıkları Türleri ve Özellikleri

Süs Balıkları Türleri ve Özellikleri

Güncel

Mücevher Balığı Türleri ve Özellikleri

Mücevher Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Türleri Nelerdir?

Balık Türleri Nelerdir?

Ayı Balığı Türleri ve Özellikleri

Ayı Balığı Türleri ve Özellikleri

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Melek Balığı Türleri ve Özellikleri

Melek Balığı Türleri ve Özellikleri

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Balık Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Balık Kalori?

Balık Kalori?

Balık Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Unu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Unu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri