Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Uskumru Balığı

Görüntü itibari ile füzeyi andıran uskumru balığının derisi zar gibi olup sırt tarafı koyu yeşil renkte çizgiler barındıran bir balık türüdür. Göçmen bir balık türü olan uskumru balığının eti kırmızı renkte olup orta sularda yaşamaktadır. Yağlı olduğu dönemlerde ızgarada çok lezzetli olan ve ülkemizde çok fazla tüketilen ekonomik bir balık türüdür. Ülkemizde yaz aylarında Karadeniz'de çok fazla görülerek üreyen bir balık türüdür. Çoğunlukla ekim ayının sonunda Marmara Denizi'ne göç eden ve kış aylarında bu bölgede barınan uskumru balığı ekonomik açıdan oldukça değerlidir. Görüntü itibariyle sırt tarafı açık ve koyu yeşil renkte olmakla birlikte vücudunda mavi çizgiler bulunmaktadır. Hakeza karın bölgesi beyaz renkli olan bu balık türünün gözleri kolyoza göre daha ufaktır ve ağırlığı ortalama 125 gram civarındadır.

Ülkemizde göç balığı olan uskumrugiller, Çanakkale üzerinden Ege ve Akdeniz sularına göç eder. Buradan Marmara'dan geçerek bir daha Marmara Denizi'ne gelmezler. Bu bölgelerde avlanma az olmasından dolayı boyları 60 santimi bulmaktadır. Denizlerde boyları ortalama 25 santimi bularak en fazla bu kadar büyümektedir. Bunun temel nedeni hatalı avlanma teknikleri ve yunus ile köpek balığı türlerinin sürekli uskumrular ile beslenmesinden dolayı fazla büyüyemezler. Özellikle Marmara ve Karadeniz'de yakalanan uskumruların lezzeti okyanusta yaşayan uskumrulardan daha fazladır. Bunun temel nedeni bizim denizlerimizdeki tuz oranının, okyanusa nazaran daha az olmasından kaynaklanmaktadır. Uskumru balığı Karadeniz bölgesinde tutulduğu zaman kurutularak çiroz şeklinde tüketilmektedir. Bunun temel nedeni Karadeniz sularında bu balığın daha yağlı olması hasebi ile kurutularak uzun vadeli tüketilmesi sağlanmıştır. Ülkemizde balık ticareti yapan kişilerin 20 cm. altında olan uskumrular tutulduğu taktirde su ürünleri kanunu gereğince para cezası uygulanmaktadır.

Uskumru Balığının Yaşam Alanları

Uskumru balığı ülkemizde Karadeniz, Akdeniz, Marmara Denizi ve Ege Bölgesi'nde sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu balık türünün yaşam alanı oldukça fazladır. Okyanusta fazlaca görülen uskumru balığı Japonya'da, Kuzey denizler ile Kuzey Amerika sahillerinde bulunmaktadır. Bu balığın bilimsel Latince ismi ise Scomber scombrus'tur. Bu balık türü bitki ve meyve tohumları ile beslenmektedir. Bunun yanı sıra birçok balık türünün yumurtalarını tükettiği görülmüştür. Yapılan araştırmalarda bu balığın en fazla yağlı olduğu dönemlerde ızgara ile tüketildiği görülmüştür. Üzerine limon sıkılarak çok fazla tüketildiği gözlemlenmiştir. Uskumru familyası çoğunlukla koloni halinde yaşarlar ve koloni halinde beslenirler. Suyun sıcaklığına göre okyanus üzerinden denizlere doğru ilerleyerek yaşamlarını sürdürürler. Uskumru balıkları üzerinde yapılan araştırmalarda herhangi bir saldırıya maruz kalmayan bir uskumru ortalama 7 yıl kadar yaşayabilmektedir. Üreme dönemlerinde dişi uskumrular yumurtalarını bıraktıktan sonra üzerine erkek uskumrular spermlerini bırakarak doğal döngünün sağlanmasına katkıda bulunmaktadır.

Uskumru Balığının Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde sevilerek tüketilen bu balık türünün sağlığa oldukça faydaları bulunmaktadır. Özellikle çocukluk dönemlerinde içinde bulunan proteinden kaynaklı olarak çocukların kemik gelişiminde etkilidir. Hakeza göz sağlığı açısından bulunmaz bir nimet olan uskumrunun faydaları saymakla bitmez. Karaciğer ve akciğerin kendisini yenilemesi noktasında vücut anatomisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayrıca uskumru balığının içinde bulunan enzimlerin hafızayı güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Balık Nasıl Tutulur?

Balık Nasıl Tutulur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mücevher Balığı Türleri ve Özellikleri

Mücevher Balığı Türleri ve Özellikleri

Sokar Balığı Türleri ve Özellikleri

Sokar Balığı Türleri ve Özellikleri

Koi Balığı Türleri ve Özellikleri

Koi Balığı Türleri ve Özellikleri

Zebra Balığı Türleri ve Özellikleri

Zebra Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Misina Balık Türleri ve Özellikleri

Misina Balık Türleri ve Özellikleri

Güncel

Eşkina Balığı Türleri ve Özellikleri

Eşkina Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Balık Türleri Nelerdir?

Balık Türleri Nelerdir?

Balık Pulluluk Belirtileri ve Tedavisi

Balık Pulluluk Belirtileri ve Tedavisi

Fok Balığı Türleri ve Özellikleri

Fok Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Balık Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Bakımı Nasıl Yapılır?

Balık Bakımı Nasıl Yapılır?

Gelincik Balığı Türleri ve Özellikleri

Gelincik Balığı Türleri ve Özellikleri

Lüfer Balığı Türleri ve Özellikleri

Lüfer Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaya Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaya Balığı Türleri ve Özellikleri

Somon Balığı Türleri ve Özellikleri

Somon Balığı Türleri ve Özellikleri

Balığın Faydaları Nelerdir?

Balığın Faydaları Nelerdir?

Balık Doğumu Nasıl Olur?

Balık Doğumu Nasıl Olur?

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Ege Balıkları Türleri ve Özellikleri

Ege Balıkları Türleri ve Özellikleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri