Müren Balığı Türleri ve Özellikleri
21 Temmuz 2024

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Müren Balığı

Müren balığı, diğer balıklarda olduğu gibi yüzgeçleri veya solungaçları koruma amacıyla kemik yapıları bulunan bir balık türüdür. Bu sebeple, müren balığı yılan balığına benzetilmekte ve yılan balığına benzer şekilde kemikli balıklar ailesinde yer almaktadır. Tehlikeli, etçil ve yırtıcı bir balık türü olan müren balığı, tahrik edildiği zaman saldırganlaşabilir ve riskli olabilir. Avlanması zor ve az bulunması nedeniyle ekonomik değeri düşüktür. Eski Roma döneminde eti lezzetli olarak bilinmekteydi. Türkiye'de müren balığı en fazla Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaygındır. Dış görünüşüyle korkutucu özellikte olan müren balığı, keskin dişleriyle de tehlikeli olabilir.

Müren balığı çeşitli su ortamlarında yaşayabilmektedir, ancak su sıcaklığının uyumlu olduğu yerlerde daha yaygındır. Müren balığının en uzunu yaklaşık 4 metreye kadar ulaşabilir. Müren balıkları görme konusunda sorun yaşarlar. İyi göremeseler de avlarını yakalama konusunda etkinlerdir. Koku alma duyuları oldukça gelişmiştir; köpek balıklarının duyularından dört kat daha gelişmiştir. Müren balığının boyutları türlerine bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Bazı müren balıkları avuç içi büyüklüğündeyken, bazıları 2-3 metre uzunluğunda olabilir. Müren balıklarının koruyucu zırhları yoktur; bu nedenle taşların aralarına ve keskin uç bölümlerine rahatça ilerleyebilir ve avlanabilirler. Müren balıklarının vücutları bakteri tabakasıyla kaplıdır; bu bakteri tabakası onları dışarıdan gelebilecek zararlara karşı korur. Müren balığı, açılıp kapanan ağızları nedeniyle çok fazla korkutucu olabilir. Ancak, ağız hareketlerini çoğunlukla korkutmak amacıyla değil, normalden daha fazla soluk alabilmek için yaparlar. Ağız kısımlarıyla oksijen dolu suyu solungaçlarına iletirler.

Müren Balığının Nitelikleri

  • Yüz yirmiye yakın çeşidi bulunan müren balıklarının boyları 15 santimetreden 3 metreye kadar değişir. Tropik ve subtropik denizlerde 45 metre civarındaki derinliklerde, taş kovuklarında yaşarlar ve çenelerinde sıra şeklinde çok keskin dişlere sahiptirler.
  • Müren balığının derisi çok kalın ve gözle görülemeyecek derecede küçük pullarla kaplıdır. Bu pullar deriye mükemmel bir şekilde uyum sağlamıştır. Solungaç boşluğunun yarığı küçüktür. Kafa ucu keskin olup gözler küçüktür.
  • Karın yüzgeci oluşmamıştır. Bu nedenle sırt yüzgeci kafanın ortasından başlar, kuyruğa doğru ilerler ve anüs yüzgecinin uzantısıyla birleşir. Bu kısım kuyruk yüzgecini oluşturur.
  • Müren balıklarının bazı türlerinin rengi koyu ve mattır. Bu balıklar kirli yeşil renkte olabilir ve insanlardan uzak durmayı tercih ederler. Ancak köşeye sıkıştırıldıklarında veya zıpkınlandıklarında saldırır ve kaçabilmek için büyük bir güçle insanı ısırırlar.
  • Koruyucu hiçbir zırhı olmamasına rağmen müren balığı, kayaların keskin uçlarını önemsemez. Tüm vücudu kalın bir bakteri tabakasıyla kaplıdır. Bu, onu dışarıdan gelebilecek zararlardan korur. Bu küçük yaratıklar çok korkutucu olabilir.
  • Müren balığı, ağzını sıkıca kapatarak kolayca saldırabilir. Isırıkları ölümcül olabilir. Dişleri hem keskin hem de kirlidir. Bu nedenle, kurbanına mikrop bulaştırabilir. Ayrıca, dişlerinin çengelleri bulunur. Kurbanından sadece bir ısırık alması, onu bırakmaması açısından yeterlidir.
  • Müren balığı esnek ve kaslı vücudu sayesinde en küçük yarıklara bile rahatça girebilir. Müren balıkları mağaralarda, yarıklarda ve mercan resiflerinde gizlenerek yaşar.
  • Mürenler, hemen hemen tüm yaşamları boyunca bir mağarada yaşarlar. Büyük mürenler, birbirinden en fazla 200 metre uzaklıktaki sığınaklarda yaşar. Mürenler genellikle temizleyici karideslerle birlikte yaşarlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Timsah Balığı Türleri ve Özellikleri

Timsah Balığı Türleri ve Özellikleri

Akdeniz Balıkları Türleri ve Özellikleri

Akdeniz Balıkları Türleri ve Özellikleri

Balık Nasıl Tutulur?

Balık Nasıl Tutulur?

Balık Yağının Zararları Nelerdir?

Balık Yağının Zararları Nelerdir?

Ton Balığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ton Balığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri