Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri
21 Temmuz 2024

Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri

Kefal Balığı

Kefal balığı, ülkemiz sularında tatlı ve tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasına aittir. Füzeyi andıran uzun silindirik gövdesi, kalın ve yoğun pulları, iri gözleri, yumuşak karın ve ağız kısmı ile dikkat çeker. Algler, zooplanktonlar ve omurgasızlarla beslenirler. Kum ve çamuru ağızlarına alarak, içindeki besinleri ayıkladıktan sonra tekrar dışarıya püskürtürler. Beslenmek için genelde sürüler halinde sığ sulara girerler. Çok hızlı ve çeviktirler. Akıntılı sularda dahi rahat hareket edebilen güçlü balıklardır. Yumurtlamak için tatlı sulara giriş yaparlar. Deniz ile nehir ve çayların birleştiği yerlerde en iri bireyler görülebilir. Kefal balığının birçok türün yaşayamayacağı kirli sularda yaşayabilmesi ve bu sularda beslenmesi sebebiyle, özellikle duragan sularda yaşayan bireylerde ağır bir koku olabilir. Bu yaşam tarzı ve beslenme şekli nedeniyle çok tercih edilen bir balık türü değildir. Ticari değeri düşüktür. Ticari değerinin düşük olması, kefali genelde olta balıkçılarının tercihi haline getirmiştir. Tatlı su kefalinin avı zordur ve balık, olta kamışından bile ürkecek kadar zekidir. Ağa ile çevrildiklerinde ağanın üstünden atlamaları da kefallerin bir diğer özelliğidir. Tuzlu sudan tatlı suya girerek hayatta kalabilmesi kefal balığının ilginç bir başka özelliğidir.

Kefal Balığının Türleri

  • Altınbaş kefal (Liza aurata)
  • Dudaklı kefal (Mugil labeo)
  • Rus kefali (Mugil soiuy)
  • Has kefal veya topan kefal (Mugil cephalus)
  • Bıldırcın kefali (Liza carinata)
  • İnce dudaklı kefal (Liza ramada)
  • Hazar kefali, mavi kefal (Chelon labrosus)
  • Tatlı su kefali (Liza abu)
  • Sıçrayan kefal, mavraki (Liza saliens)

Kefal Balığının Tüketimi

Kefal balığının tüketiminde bazı püf noktalarına dikkat edildiği takdirde balığın tadında büyük değişiklikler olacaktır. Balık, kafadan kuyruğa kadar iki yanından kesilerek fileto çıkarılıp, karabiber ve limon ile terbiye edildiği takdirde çok daha lezzetli olacaktır. Eğer tüm olarak pişirilecekse, karın kısmındaki organlar çıkarıldıktan sonra iç karın kısmındaki siyah tabaka mutlaka gazete veya fırça yardımıyla ovularak temizlenmeli ya da karın kısmı kesilerek tamamen atılmalıdır. Kefal balığının pilakisi, kızartması, ızgarası, tavası ve buğulaması yapılabilir. Kefal balığı, özellikle kış aylarında lezzetli olur ve has kefalin yumurtaları değerlidir.

Ekstra Bilgiler

Kefal balığı, besin değerleri açısından oldukça zengindir. Omega-3 yağ asitleri, protein ve çeşitli vitaminler içerir. Bu nedenle, besleyici değeri yüksek bir balıktır. Ayrıca, kefal balığı, çevresel koşullara dayanıklı olması sebebiyle ekosistemlerin sağlığını korumada önemli bir rol oynar. Kefal balığının avcılığı, sürdürülebilir balıkçılık yöntemleriyle yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Lagos Balığı Türleri ve Özellikleri

Lagos Balığı Türleri ve Özellikleri

Akdeniz Balıkları Türleri ve Özellikleri

Akdeniz Balıkları Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Akvaryum Balıkları Türleri ve Özellikleri

Akvaryum Balıkları Türleri ve Özellikleri

Güncel

Akdeniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Akdeniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Et Balık Kurumu

Et Balık Kurumu

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Astronot Balığı Türleri ve Özellikleri

Astronot Balığı Türleri ve Özellikleri

Sardalya Balığı Türleri ve Özellikleri

Sardalya Balığı Türleri ve Özellikleri

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri