Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi andıran uzun silindirik gövdesi, kalın ve yoğun pulları, iri gözleri, yumuşak karın ve ağız kısmı olan bir balık türüdür. Algler, zooplanktonlar, omurgasızlar ile beslenirler. Kum ve çamuru ağızlarına alarak, içindeki besinleri ayıkladıktan sonra tekrar dışarıya püskürtürler. Beslenmek için genelde sürüler halinde sığ sulara girerler. Çok hızlı ve çeviktirler. Akıntılı sularda dahi rahat hareket edebilen güçlü balıklardır. Yumurtlamak için tatlı sulara giriş yaparlar. Deniz ile nehir ve çayların birleştiği yerlerde en iri bireyler görülebilir. Kefal balığının birçok türün yaşayamayacağı kirli sularda yaşayabilmesi ve bu sularda beslenmesi sebebiyle özellikle durağan olarak bu sularda yaşayan bireylerde ağır bir koku olabilir. Bu yaşam tarzı ve beslenme şekli nedeniyle çok tercih edilen bir balık türü değildir. Ticari değeri düşüktür. Ticari değerinin düşük olması kefali genelde olta balıkçılarının tercihi haline getirmiştir. Tatlı su kefalinin avı zordur ve balık olta kamışından bile ürkecek kadar zekidir. Ağa ile çevrildiklerinde ağanın üstünden atlamaları da kefallerin bir diğer özelliğidir. Tuzlu sudan tatlı suya girerek hayatta kalabilmesi kefal balığının ilgin bir başka özelliğidir.

Kefal Balığının Türleri
  • Altınbaş kefal (Liza aurata)
  • Dudaklı kefal (Mugil labeo)
  • Rus kefali (Mugil soiuy)
  • Has kefal veya topan kefal (Mugil cephalus)
  • Bıldırcın kefali (Liza carinata)
  • İnce dudaklı kefal (Liza ramada)
  • Hazar kefali, mavi kefal (Chelon labrosus)
  • Tatlı su kefali (Liza abu)
  • Sıçrayan kefal, mavraki (Liza saliens)
Kefal Balığının Tüketimi

Kefal balığının tüketiminde bazı püf noktalarına dikkat edildiği takdirde balığın tadında büyük değişiklikler olacaktır. Balık kafadan kuyruğa kadar iki yanından kesilerek fileto çıkarılıp, karabiber ve limon ile terbiye edildiği taktirde çok daha lezzetli olacaktır. Eğer tüm olarak pişirilecekse karın kısmındaki organlar çıkarıldıktan sonra iç karın kısmındaki siyah tabaka mutlaka gazete veya fırça yardımıyla ovularak temizlenmeli ya da karın kısmı kesilerek komple atılmalıdır. Kefal balığının pilakisi, kızartması, ızgarası, tavası, buğulaması yapılabilir. Kefal balığı, özellikle kış aylarında lezzetli olur ve has kefalin yumurtaları değerlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Balık Gölde Kıvrıla Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Balık Gölde Kıvrıla Türleri ve Özellikleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Hamilelikte Balık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Balık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Balık Sırtı Nasıl Yapılır?

Balık Sırtı Nasıl Yapılır?

Güncel

Misina Balık Türleri ve Özellikleri

Misina Balık Türleri ve Özellikleri

Güncel

Fok Balığı Türleri ve Özellikleri

Fok Balığı Türleri ve Özellikleri

Karagöz Balığı Türleri ve Özellikleri

Karagöz Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Pulluluk Belirtileri ve Tedavisi

Balık Pulluluk Belirtileri ve Tedavisi

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Dil Balığı Türleri ve Özellikleri

Dil Balığı Türleri ve Özellikleri

Damla Balığı Türleri ve Özellikleri

Damla Balığı Türleri ve Özellikleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Et Balık Kurumu

Et Balık Kurumu

Vatoz Balığı Türleri ve Özellikleri

Vatoz Balığı Türleri ve Özellikleri

Balıklarda Üreme Nasıl Olur?

Balıklarda Üreme Nasıl Olur?

Eşkina Balığı Türleri ve Özellikleri

Eşkina Balığı Türleri ve Özellikleri

Ay Balığı Türleri ve Özellikleri

Ay Balığı Türleri ve Özellikleri