Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri
22 Haziran 2024

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Yayın Balığı

Yayın balığı, yayın balığıgiller (Siluridae) familyasına ait olan bir balık türüdür. Asya, Avrupa ve Anadolu bölgelerinin ılıman kesimlerinde bulunan göl, akarsu gibi tatlı sularda yaşamını sürdürür. Özellikle Hazar Denizi'nde yaygın olarak bulunur. Ülkemizde Sakarya Irmağı, İznik, Çıldır Gölü, Manyas, Apolyont gibi yerlerde sıkça rastlanır. Yaklaşık boy uzunluğu 70-300 santimetredir ve ağırlığı 250 kiloya kadar ulaşabilir. Deri renkleri mavi-siyah, kahverengi, yeşil ve gri tonları arasında değişir. Karın kısmı beyazımsı ya da yeşil lekelidir. Kafa yapısı oldukça geniş ve güçlüdür. Yayın balığı, oldukça iyi bir işitme kabiliyetine sahiptir. 80 yıl kadar yaşayabilen yayın balığı, oldukça büyük bir türdür. Daha çok gece karanlığında aktif olan yırtıcı bir balık olan yayın, kuşlar, su kemiricileri, kurbağalar ve balıklarla beslenir. Nisan-Haziran aylarında 100.000 kadar yumurta bırakır. Yumurtalarını kıyılara bırakır ve erkek balık yumurtaları 1-2 hafta korur. Dişi yayın balığı kilo başına 30.000 yumurta üretir. Erkek balık ise balıklar yumurtadan çıkana kadar korur.

Yayın Balığının Habitatı

Yayın balığı, ılık, derin, büyük ve akışı az olan ırmaklarda yaşamayı sever. Su akıntılarının meydana getirdiği mağaralar ve batık ağaçların yakınında yaşarlar. Suyun orta ve dibinde beslenirler. Yayın balığı yapay göllerde de yaşayabilen ve etinden yararlanılabilen bir balık türüdür. Ancak yayın balığının belli bir yaşa kadar eti yenir. Balık yaşlandıkça etinin tadı bozulur. Yaşlanmış balığın tadı tıpkı dana etine benzer. Kuzey hariç Avrupa'nın hemen her yerinde yaşam alanı bulan yayın balığı, ülkemizde büyük ırmak ve barajlarda yaşar. Fırat ve Dicle ırmakları haricinde akarsu ve göllerde yayın balığına sıkça rastlanır. Mersin balığından sonra Avrupa'da en büyük balıktır. Ancak 3 metreye kadar ulaşan yayın balıklarına rastlamak oldukça zordur.

Yayın Balığı Nasıl Avlanır?

Yayın balığı dip su balığı olsa da avlanmaya çıktığında üstteki yemi ve hareketi kolaylıkla fark edebilir. Suda oluşan sese son derece duyarlı olan yayın balığı, bu duyarlılığını Weber organı ve iyi duyular sayesinde başarır. Balığın duyarlılığından dolayı suya tokmakla vurarak balığı çağırma işlemi avcılıkta sıkça kullanılır. Yayın balığı bıyıklarını mükemmel bir şekilde sensör olarak kullanır ve koku alma duyusu mükemmeldir.

Yayın balığı daha çok derin ve dik yamaçlarda, köklüğün sık olduğu yerlerde dinlenir. Bu nedenle bu bölgelerde oltaya gelme olasılığı düşüktür. Avlanmak için en çok derin ve sakin koyları tercih eder. Göl yapısal olarak kurbağaların çok olduğu bir gölse, sığ ve otluk bölgelere gece yanaşabilir. Bu durum mevsime bağlı olarak da değişir. Fakat gündüzleri kesinlikle sığ sularda av yapmaz. Yayın balığının en iyi avlanma zamanı Temmuz ayının başlangıcı, Eylül ve Ekim aylarıdır.

Göllerde yaşayan yayın balıklarının birincil yemi balıklardır. İkincil yem ise yapısal özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Bulunduğu gölde kurbağa popülasyonu fazlaysa ikincil yem kurbağalardır. Gölde yem kısıtlılığı varsa midye de yemler arasına girebilir. Yurt dışında yayın balığı yemi olarak yapay gıdalar da sıkça tercih edilmektedir.

Yayın balığı kesinlikle sağlam tutucularla tutulmalıdır. Av için kullanılan kelepçeler büyük olmalıdır. Balık tutulduktan sonra eldiven kullanılarak alt çenesinden tutularak çıkarılmalıdır. Balık yemi olarak kurbağa kullanılmışsa her bir saat arayla değiştirilmelidir. Yayın balığı avı için gece ateş yakılmaz diye bir inanış vardır. Bu inanış adeta bir kanun haline gelmiştir. Balık yemi yemeye karar verene kadar oldukça dikkatlidir. Ancak yemi tuttuğunda ise yemden vazgeçmez.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Kalori?

Balık Kalori?

Balık Ağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Ağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Balık Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Dip Balıkları Türleri ve Özellikleri

Dip Balıkları Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balığın Faydaları Nelerdir?

Balığın Faydaları Nelerdir?

Güncel

Somon Balığı Türleri ve Özellikleri

Somon Balığı Türleri ve Özellikleri