Karagöz Balığı Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Karagöz Balığı Türleri ve Özellikleri

Karagöz Balığı, sparidae familyasına ait yerli balık grubundandır. Çoğunlukla Karadeniz'de ve sayıca az olarak da Marmara ve Ege bölgesinin ılıman sularının bazı kısımlarında yaşamlarını sürdürürler. Yer balıklardır o nedenle göç etmezler. Yaşamlarına doğdukları bölgede devam ederler. Çipura balığına yakın cinste olan karagöz balığı neredeyse tüm denizlerde görülür. Ülkemizde tahta balığı ve çırpıntı karakulak isimleriyle de bilinir. Karagöz balığının vücut yapısı oval, yanlardan basık olması nedeniyle yuvarlak disk görünümüne benzer. Tüm vücudu iri pullarla kaplıdır. Sırt yüzgeci sert uzun ve tek parçadır. Çok hareketlidir ve yan yüzgeçler oldukça uzundur. Karagöz balığı kefal balığı kadar hızlı bir balıktır. Kuyruk yüzgeci yumuşak ve iyi gelişmiştir. Kuyruk sapında ve solungaç kapağının arkasında ise koyu siyah lekeler bulunu. Bu balığın sırt bölgesi ve yan kısımları gri renkli, yüzgeçleri ise koyu renktedir. Karagöz balığının baş kısmından kuyruk kısmına doğru 7-8 farklı çeşitte koyu renkli bantlar vardır. Gözleri kafasına göre biraz büyük kalır.

Ağzı çipura balıklarında olduğu gibi küçüktür fakat çeneleri oldukça kuvvetlidir. Tüm çene öğütücü görev gören sert dişlerle kaplıdır. Bu dişler sayesinde karagöz balıkları midye gibi kabuklu yumuşakçaları kırarak açarak kendisine yemek oluşturur. Akıntılı sularda sürüklenme sonucu savrulan böcekleri yerken, durgun sularda ise dipteki küçük midyeleri yerler. Akıntılı sularda bile sırt formu sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahip bir balıktır. Kış aylarında 160 metreye kadar derin sulara çekilirken yaz aylarında ise 50 metreden az derinliklerde ve kıyılarda yaşarlar. Yavruları dibi yosunlu veya kumlu kıyılarda görmek mümkündür. Karagöz balıklarının en büyük özellikleri bir müddet sonra cinsiyet değiştirmeleridir. Üremeleri Nisan, Temmuz suların ısınma durumuna bağlı olarak bazen de Ağustos aylarında gerçekleşir. Üreme gerçekleştiğinde yavrular açık suya dökülür. Karagöz balıkları genelde sürü halinde dolaşırlar. Ağırlıkları 300 ile 700 gram arası değişir. Boyları ise ortalama olarak 15-25 santim aralığındadır. En fazla 50 santime kadar uzayabilirler. Karagöz balıklarının 10-12 yıl yaşadıkları düşünülür. Baltabaş, sivri gaga, sargos ve mır mır adında üç farklı türü daha bulunur.

Avlanması

Karagöz balıkları her ne kadar ağ balığı değil de olta balığı olarak adlandırılsa da olta ile yakalanmaları oldukça zordur. Genellikle tenha yerlerde daha fazla avlanırlar. Avlanması kıyıdan ve sandaldan olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Her iki yöntem de çok fazla yem tüketirler. Ayrıca her yemi beğenmezler ve yeme gelme konusunda oldukça kurnazdırlar. Kullanılan yemler iğneye dolanırken suda sarkmayacak ve iğneden ayrılamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu yemlerin başında özellikle midye, karides, hamur ve et gelir.

Tüketimi

Karagöz balığı oldukça lezzetlidir. Ekonomik değeri yüksek olan bir balık türüdür. Her mevsimde rahatlıkla bulunur. Özellikle mayıs ve temmuz aylarının haricinde daha yağlı ve daha lezzetlidir. Şekil ve karakteristik özelliklerinin dışında pişirme yöntemiyle de çupra balığına benzer. Izgarası, fırında pişirmesi, buğulaması ve çorbası yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Akvaryum Balıkları Türleri ve Özellikleri

Akvaryum Balıkları Türleri ve Özellikleri

Ay Balığı Türleri ve Özellikleri

Ay Balığı Türleri ve Özellikleri

Bebeklere Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Türleri ve Özellikleri

Somon Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balıklarda Üreme Nasıl Olur?

Balıklarda Üreme Nasıl Olur?

Güncel

Balık Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Balık Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Gelincik Balığı Türleri ve Özellikleri

Gelincik Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Yağı Hapı Faydaları ve Kullanımı

Balık Yağı Hapı Faydaları ve Kullanımı

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Dil Balığı Türleri ve Özellikleri

Dil Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Sokar Balığı Türleri ve Özellikleri

Sokar Balığı Türleri ve Özellikleri

Prenses Balığı Türleri ve Özellikleri

Prenses Balığı Türleri ve Özellikleri

Et Balık Kurumu

Et Balık Kurumu

Kılıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Kılıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Discus Balığı Türleri ve Özellikleri

Discus Balığı Türleri ve Özellikleri

Çay Balığı Türleri ve Özellikleri

Çay Balığı Türleri ve Özellikleri

Lüfer Balığı Türleri ve Özellikleri

Lüfer Balığı Türleri ve Özellikleri

Hamilelikte Balık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Balık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Tatlı Su Balıkları Nelerdir?

Tatlı Su Balıkları Nelerdir?

Timsah Balığı Türleri ve Özellikleri

Timsah Balığı Türleri ve Özellikleri

Papağan Balığı Türleri ve Özellikleri

Papağan Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Balık Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri